Türkiye'deki Doğal Gaz Boru Hatları
Doğu Anadolu Doğal Gaz İletim Hattı
- Doğudaki kaynaklardan alınacak doğal gazın boru hattıyla Türkiye'ye taşınması amaçlanmaktadır .
- Bu kapsamda İran ile Türkiye arasında, Doğal Gaz alım satım anlaşması 1996'da Tahran'da imzalanmıştır.
- Bu anlaşmaya göre; Türkiye İran'dan 23 yıl süre ile doğal gaz alacak olup, alım 3 milyar m 3 ile başlayıp, yıllar itibariyle artarak 10 Milyar m3'e ulaşması beklenmektedir.
Karacabey (Bursa)-İzmir Doğal Gaz İletim Hattı
- Mevcut doğal gaz ana iletim hattı, Karacabey'den (Bursa) İzmir ve Aliağa'ya uzatılarak, doğal gaz bu güzergahtaki sanayi ve konut sektörlerinde kullanıma sunulmaktadır.
- 241 km uzunluğunda ve 36-inç çapındaki söz konusu boru hattının yapım çalışmaları tamamlanmış ve 2003 yılında sisteme gaz arzı sağlanmıştır .
Çan-Çanakkale Doğal Gaz İletim Hattı
- Doğal gaz kullanımının yurt çapında yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında, Bursa Çan Doğal Gaz İletim Hattı, Çan'dan Çanakkale'ye uzatılmıştır. 12" çapında 107 km uzunluğundaki Çan-Çanakkale Doğal Gaz Boru Hattının yapım çalışmaları da 2000 yılında tamamlanmıştır.
Güney Doğal Gaz Boru Hattı
- Doğal gaz kullanımının yurt çapında yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında, bu proje ile güney ve güneydoğu bölgelerimizin doğal gaz talebinin karşılanması amaçlanmaktadır.
- 560 km. uzunluğundaki hat, Sivas'tan başlayıp Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Adana üzerinden Mersin'e uzatılacaktır.
- Ayrıca İskenderun, Karaman gibi hat güzergahına yakın yerleşim birimlerine de branşman hatları yapılacaktır.
Batı Karadeniz Doğal Gaz Boru Hattı Projesi
- Karadeniz Ereğli’den alınacak bir braşman ile Zonguldak, Devrek, Çaycuma ve Bartın'a uzatılarak, güzergahtaki sanayi bölgelerine ve yerleşim birimlerine doğal gaz arzı sağlanacaktır.
- Ayrıca, Karadeniz Ereğli'sinden İzmit'e 65 km 16 inçlik bir hattın yapılması da planlanmaktadır.
Türkiye'deki Uluslararası Doğal Gaz Boru Hattı
Rusya- Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı (Mavi Akım)
- Bu projenin bir diğer adı Mavi Akıntı Projesi (Blue Stream Project) olup, Rusya Federasyonundan Türkiye'ye , Karadeniz tabanından gelecek boru hattı ile 16 milyar m3 doğal gaz getirmeyi amaçlamaktadır.
- Bu hatla ilgili anlamsa 15 Aralık 1997 tarihinde imzalanmış ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak, 12 Mayıs 1998 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.
- 1774 km olacak ve 440 km.Azerbaycan'dan,260 km'si Gürcistan'dan ve 1074 km'si de Türkiye 'den geçecektir.
- Boru hattı, Bakü yakınlarındaki Sangachally Terminalinden başlayacak, Türkiye'ye çıldır Gölünün doğusundan girip; Erzurum, Erzin Ceyhan'a ulaşacaktır.
- Bu boru hattı ile 50 milyon ton/yıl petrol taşınması planlanmakta olup, bunun 20 milyon ton/yıl kapasitesi Kazakistan petrollerine, 25 milyon ton/yıl kapasitesi de Azerbaycan petrollerine ayrılacaktır.
- Boru hattı ilk olarak 11.5 milyon ton/yıl kapasite ile çalışmaya başlayacak, 6 yılda 50 milyon ton/yıl kapasiteye ulaşacaktır. Projenin fizibilite ve çevresel inceleme çalışması,Dünya Bankasından sağlanan kredi ile BOTAS tarafından hazırlanmıştır.
- Söz konusu doğal gaz boru hattı Rusya Federasyonunun izobilnoya istasyonundan başlayarak, yaklaşık 390 km yol aldıktan sonra, Djubga kenti yakınlarında Karadeniz'e girerek, denizin 2100 m altından 380 km yol alarak Samsun'da Türkiye'ye ulaşacak ve 444 km'lik bir boru hattıyla Samsun-Ankara arasını kat edecektir.
Türkiye -Bulgaristan-Romanya-Macaristan Doğalgaz Boru Hattı (NABUCCO Projesi)
- Yunanistan Projesinin ardından Avrupa’ya açılan ikinci kapımız olma niteliğindeki güzergah
ise Avusturya’ya Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti üzerinden ulaşacak olan Türkiye -Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya Doğal Gaz Boru Hattı projesidir. - Bu proje sayesinde söz konusu ülkelerin yeniden yapılanan ekonomilerin gaz İhtiyacının karşılanması amaçlanmakta olup, projenin Yönlendirme Komitesi kararı uyarınca ; Her ülkenin kendi sınırları içinde kalan boru hattı kesimi çalışmaları için alt-taşeron seçmeleri gerekmektedir.
- Projenin Türkiye kesimi mühendislik çalışmasının ihalesi yapılmış ve ihaleyi kazanan firma ile Temmuz 2004 tarihinde sözleşme imzalanarak, firma çalışmalarına başlamıştır.
Türkmenistan- Türkiye -Avrupa Doğal Gaz Boru Hattı
- Türkiye, kendi artan talebinin yanı sıra 2000'li yıllarda Avrupa'da beklenen doğal gaz açığının bir bölümünü karşılanmasına yönelik olarak, Türkmenistan’dan Türkiye'ye ve Türkiye'den Avrupa'ya uzanacak doğal gaz boru hattı projesi geliştirmiştir.
- Bu proje ile ilgili olarak Türkmen gazının Türkiye üzerinden dünya pazarlarına sunulmasına ilişkin ikili anlaşma, Türkiye ve Türkmenistan Cumhurbaşkanları tarafından 29 Ekim 1998 tarihinde Ankara'da imzalanmıştır.
Irak- Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı
- Bu proje, ülkemizin doğal gaz açığının bir bölümünün Irak gazı ile karşılanması amacıyla geliştirilmiştir.
- 26 Aralık 1996 tarihinde, Ankara'da iki ülkenin ilgili bakanları tarafından, yılda 10 milyar m_ gazın inşa edilecek bir boru hattı ile Irak'tan Türkiye'ye ihracı hususunda bir çerçeve Anlaşması imzalanmıştır.
- Projede Türk tarafı olarak, BOTAS, TPAO ve TEKFEN yer almaktadır.
- Proje, 2 Mayıs 2001 tarihinde yürürlüğe giren Doğal Gaz Piyasası Kanunu kapsamında bulunmamakta olup, Projenin yeniden değerlendirilerek Irak gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması hususunda çalışmalar devam etmektedir.
Mısır-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı
- Doğal gaz arz kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve doğal gaz arz açığının bir kısmının da Mısır'dan sağlanacak gaz ile giderilmesi amacıyla geliştirilen bu proje ile ilgili çalısmalar sürdürülmektedir.
- Henüz tasarım aşamasında olan ve Mısır'ın Akdeniz altına döşenecek boru hatlarından 10 milyar m 3/yıl gaz gönderebileceği teklifinden kaynaklanan, 1996 yılında üzerinde durulan LNG projesinin iptalinden sonra ortaya çıkan bir projedir.
- Finansman sağlanmasında büyük zorluklar olacağı sanılan proje değerlendirme aşamasındadır.
Gürcistan-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı
- Bu proje ile Doğu Anadolu doğal gaz ana iletim hattı Konya'dan İzmir’e uzatılacaktır.
- Güzergah üzerindeki Burdur, Isparta, Denizli, Nazilli gibi merkezlere de gaz arzı sağlanacaktır.
- 613 km uzunluğundaki hattan, Afyon, Uşak gibi güzergaha yakın yerleşim merkezlerine de bransmanlar yapılacaktır.
Azerbaycan-Türkiye (Şahdeniz) Doğal Gaz Boru Hattı
- Bu proje ile Azerbaycan gazının Gürcistan üzerinden Türkiye'ye taşınması amaçlanmaktadır.
- Azerbaycan-Türkiye doğal gaz boru hattı projesinin Türkiye kısmı ile ilgili olarak, Azerbaycan'dan alınacak olan doğal gazın Gürcistan-Türkiye sınırından Doğu Anadolu iletim Hattı'na 225 km'lik bir hat yapılarak bağlantı noktası olan Horasan'a kadar taşınması planlanmaktadır.
Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi
- Türkiye ve Yunanistan arasında doğal gaz şebekelerinin birbirine bağlanması ve Güney Avrupa Gaz Ringi’nin gerçekleştirilmesi kapsamında belirlenen teknik esaslar doğrultusunda her iki tarafça yapılan çalışmalar neticesinde, geliştirilen Yunanistan-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı Projesi için çalışmalar devam etmektedir.
- Projenin fizibilite çalışması ile mühendislik çalışmaları tamamlanmıştır.
- 23 Aralık 2003 tarihinde Ankara'da doğal gaz alım-satım anlaşması imzalanmıştır.
- Buna göre 750 milyon metreküp ile başlayacak tasıma miktarı 2012yılında 11 milyar metreküpe ulaşacaktır.
- Türkiye- Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Kapsamında imzalanan doğal gaz alım-satım anlaşması projenin İtalya bağlantısı için önemli bir asamadır.
- Böylelikle Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’ne dönüşebilecektir.
Tanap
- Açılımı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı
- Azerbaycan'ın sahip olduğu doğal gaz kaynaklarının yeni pazarlara ulaştırmasını sağlayacaktır.
- Proje kapsamında , başlangıçta 10 milyar metreküp Avrupa'ya 6 milyar metreküp ise Türkiye'ye olmak üzere 16 milyar metreküp doğal gaz sevkiyatı yapılacak.
- ilk safhası 2018 de tamamlanması öngörülen projede Türkiye %30 paya sahip bulunuyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder